Der kan være langt fra Lemvig til New York, men ikke desto mindre er det den vej, som Okako Adika har taget, efter hun blev draftet i tredje runde af WNBA-draften. Hun blev valgt som den 30. spiller af storholdet New York Liberty.

Holdets general manager, Jonathan Kolb fortæller til holdets egen hjemmeside, at Adika er “et lovende talent, vi er meget spændte på … en 3-and-D wing med et kendskab til et pro-style angreb, som vi virkelig kan bruge hen ad vejen.”

Danskeren spiller både guard og forward og kan altså besætte flere pladser på banen – noget der kan være en gevinst for hende på holdet.

Hård kamp for rosterspot

Selvom Adika nu har mulighed for på nærmeste hold at vise sine færdigheder frem for et af WNBA’s bedste hold, betyder det ikke automatisk, at hun kommer til at iklæde sig Liberty-trøjen.

Trine Pedersen, som længe har fulgt WNBA, fortæller, at vejen kan være lang.

“Det er megastort at blive draftet og en kæmpe mulighed for hende for at lære mere. Alene det at være i training camp med spillere som Cournet Vandersloot, Sabrina Ionescu og Breanna Stewart er noget, hun kan lære sindssygt meget af, men ligaen er hård at bide sig fast i. Det er kun 58 procent af de draftede spillere, som får en plads på en roster, og New York Liberty er efter en stærk free agency-periode blevet et superhold. De har hentet superstjerner på både guard og forward, og de er favoritter til at vinde WNBA. Derfor bliver det svært for Adika at få minutter”

Derfor skal vi måske kigge med de lidt længere briller på, når man vurderer Adikas chancer for at komme på holdet, fortæller Trine Pedersen.

“Lige nu er der 17 spillere på Liberty’s roster, og de skal ned på 12, når sæsonen starter. Den måde de (New York Liberty, red.) taler om valget af hende på peger også mere long term, så de ser hende nok som en spiller med et udviklingspotentiale, men man ved aldrig, hvordan kemien og fit’et er, når hun kommer. Der er mulighed for, at de kan vælge at beholde rettighederne til Okako Adika, men sende hende til andre lande at spille, så hun kan komme tilbage som Liberty-spiller senere. Og ellers er der andre hold i ligaen, som har bedre plads til en spiller på hendes positioner, som måske kunne tage hende ind, hvis hun bliver cuttet.”

Den lange vej på tværs af USA

Som 10-årig startede Okako Adika, der er født i Holstebro, med at spille basketball i Lemvig, og talentet var tydeligt. Derfor førte karrieren – indtil nu – til USA, hvor det først var Odessa College, som er et JUCO, og siden har hun repræsenteret både Butler, TCU og senest USC.

Hos USC spillede hun som grad student, men der er en tydelig trend for danskeren, som har strålet hver gang, hun har taget et skridt op i hierarkiet i collegebasket.

Billede: University of Southern California